Nečas na kongrese ODS: Reformy som ponímal príliš technokraticky

04.11.2012 Celý región

Praha 3. novembra (TASR) - Sebakritikou začal dnes český premiér Petr Nečas svoj prejav na volebnom kongrese svojej Občianskej demokratickej strany (ODS) v Brne, informoval český spravodajský server idnes.cz.

Na brnianskom zjazde ODS záleží aj skutočnosť, či vydrží alebo padne Nečasova vláda, píše server. "Ponímal som reformy príliš technokraticky, prestal som byť zrozumiteľným pre členskú základňu i pre voličov," povedal v prejave český premiér. Zároveň sa prihlásil aj k zodpovednosti za porážku ODS v nedávnych krajských a senátnych voľbách.

"Pôsobíme ako chladná politická strana, ktorej ide možno o princípy, ale nie o osudy jednotlivých ľudí," uviedol Nečas pred takmer 600 delegátmi. ODS je podľa neho spájaná s korupciou a stráca podporu elít, ktoré dokážu presvedčiť voličov, koho majú voliť. "Musíme týchto ľudí opäť pritiahnuť k sebe," podotkol.

Voliči dali podľa Nečasa strane ODS žltú kartu, červenú však zatiaľ nie. "Som presvedčený o tom, že ich znovu získame a že nás podporia vo voľbách do Poslaneckej snemovne," vyhlásil.

Zároveň sa podľa idnes.cz kriticky vyjadril na adresu toho, ako konfrontačne sa k sebe správajú pravicové strany ODS a TOP 09, čo obe z nich poškodilo. Nečas podľa vlastných slov chce, aby občianski demokrati naviazali užšiu spoluprácu s TOP 09.

Mala by mať formu dohody, na základe ktorej by v českej pravici nastal pokoj zbraní. Po parlamentných voľbách by následne tieto strany mali ísť buď spoločne do vlády, alebo spoločne do opozície, cituje idnes.cz.

Prípravy kongresu sprevádzalo vnútrostranícke napätie po volebnom fiasku občianskych demokratov v krajských a senátnych voľbách. Predchádzali mu tiež spory súvisiace s neschopnosťou vedenia ODS dosiahnuť konsenzus ohľadne kontroverzne vnímaného daňového balíka s piatimi rebelujúcimi členmi straníckeho klubu, z ktorých traja pochádzajú zo Stredočeského kraja.

Nečasa na post predsedu ODS aj na ďalšie volebné obdobie nominovalo desať z celkovo 14 krajských organizácií a premiér nemá oficiálneho protikandidáta. Krajské nominácie však nie sú pre samotných delegátov záväzné a všetko bude závisieť na výsledkoch tajného hlasovania. Pred desiatimi rokmi mal napríklad Nečas viac nominácií na post lídra ODS než Mirek Topolánek, a napriek tomu prehral.

Karolínu Peake zvolili za predsedníčku liberálnych demokratov

Česká vicepremiérka Karolína Peake se dnes podľa očakávaní stala predsedníčkou novej strany LIDEM - Liberálni demokrati. Informovala o tom agentúra Mediafax.

Zakladateľku strany, ktorá pri voľbe nemala protikandidáta, podporilo 68 zo 70 delegátov ustanovujúceho zjazdu. Zvyšné dva hlasovacie lístky boli neplatné.

Podľa Peake by nová strana mala byť akýmsi ideálnym "zlatým rezom" českej politickej scény: tretinu vzdialenosti od pravice a dve tretiny od ľavice.

Vo svojom nominačnom prejave tiež zdôraznila dôležitosť úsporného štátneho byrokratického aparátu a jasného vymáhateľného právneho systému. Dôkazom čistoty novej strany je podľa Peake jej transparentný účet.

LIDEM tvoria okrem vicepremiérky Peake aj ďalší poslanci a ministri, ktorí sa do vysokej politiky dostali za Veci Verejné (VV) a po rozkole si založili vlastný politický subjekt. Liberálni demokrati sa stali súčasťou vládnej koalície namiesto VV, ktorá medzičasom odišla do opozície.

Novej strane sa zatiaľ nepodarilo získať dostatok poslancov na založenie vlastného klubu v Poslaneckej snemovni.
 

Vyberte región